Mobilne stanowiska sprzedaży, czyli jak przyspieszyć obsługę Klientów? - HexPos

Mobilne stanowiska sprzedaży, czyli jak przyspieszyć obsługę Klientów?

mobilny system pos

Attractive young waitress using a tablet computer to take an order from a customer in a coffee shop.

W branży gastronomicznej poza oczywiście dobrym jedzeniem niezmiernie istotna jest też jakość obsługi Klienta. Smaczna kuchnia z wykorzystaniem innowacji i nowoczesnych technologii pozwoli w łatwy sposób zwiększyć zyski restauracji oraz poszerzyć grono zadowolonych Klientów. Jednak co w sytuacji, gdy czas oczekiwania na zamówienie jest zbyt długi lub pojawia się problem mylenia zamówień? Z pomocą przychodzą mobilne stanowiska sprzedaży POS, które stanowią uzupełnienie tradycyjnych, stacjonarnych terminali.

Mobilny system, jak sama nazwa wskazuje, daje możliwość obsługi Klientów z dowolnego miejsca w restauracji. Jest to przenośne stanowisko POS, na którym od razu mamy możliwość wprowadzenia zamówienia (system jest w pełni skonfigurowany), bez konieczności podchodzenia do stacjonarnego ekranu, znajdującego się w środku restauracji.

W celu skorzystania z mobilnych stanowisk POS potrzebujemy jedynie:

dostępu do Wi-fi,

tabletu lub smartfona,

nowoczesnego systemu gastronomicznego.

Jakie korzyści płyną z korzystania z mobilnych systemów obsługi zamówień?

Mobilny POS to przede wszystkim wygoda, szybkość i eliminacja błędów. Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto wdrożyć go w swoim biznesie.

Długi czas oczekiwania na zamówione danie nie tylko potrafi lekko poirytować Klienta, ale też sprawić, że przychody są niższe ze względu na mniejszą liczbę obsłużonych stolików. Właśnie dlatego, szybkość realizacji zamówień, to jedna z głównych zalet omawianego rozwiązania. Wyobraźmy sobie sytuację, w której kelner zbiera zamówienie z jednego stolika, przy którym Klienci proszą o modyfikację w składnikach dania, chcą dodatkowe sztućce czy zależy im na wegetariańskiej wersji dania. Kelner „notuje” zamówienie w pamięci lub (często nieco niedokładnie) na kartce (przez co traci czas), a wracając do stacjonarnego terminalu, zbiera jeszcze talerze z innych stolików czy jest proszony o przyniesienie dodatkowej wody. Trzeba przyznać, że jeśli Klientów w jednym czasie jest dużo — naprawdę łatwo o pomyłki i pominięcie danej prośby. Problem ten rozwiązuje się, gdy zamówienie można wprowadzić do systemu od razu przy stoliku. Ryzyko pomieszania zamówienia spada niemal do zera, a kelner nie zaprząta sobie głowy długim i złożonym zamówieniem. Jest to ogromne ułatwienie jego pracy i pewność, że Klient otrzyma dokładnie to, co zamówił.

Równie ważne jest przyspieszenie samego procesu składania zamówień. Jeśli np. restauracja ma dużą powierzchnię, a do tego np. dwa piętra i ogródek, to potrzeba więcej czasu, by wrócić do głównego ekranu i każde zamówienie wprowadzić do systemu stacjonarnego.

W przypadku posiadania mobilnych POS-ów, od razu wszystko możemy zanotować. Co więcej, kelner po zebraniu zamówienia z jednego stolika może od razu przejść do kolejnego, bo wcześniejsze zamówienie już będzie realizowane „w centrali”.

A jak wygląda kwestia rozliczania rachunków z mobilnym systemem POS?

Teraz to błahostka. Na pewno większości z nas zdarzyła się kiedyś sytuacja długiego oczekiwania na przyniesienie rachunku po skończonym posiłku. Nie od dziś wiadomo, że Klienci nie lubią czekać. Posiadając mobilny system POS, mamy możliwość natychmiastowego zamykania rachunku i łatwego dzielenia płatności. Niewątpliwą korzyścią jest to, że jeśli jeden Kelner nabija duże zamówienie na głównym terminalu, a dwóch innych chciałoby rozliczyć rachunek Klientów, to w przypadku posiadania tylko jednego ekranu głównego musieliby czekać w kolejce. W sytuacji, gdy dysponujemy mobilnym punktem sprzedaży, można zrobić to na tablecie. Wystarczy wtedy wziąć wydruk z drukarki fiskalnej, będącej niezależnym urządzeniem i gotowe. Jeśli w lokalu znajduje się dużo gości, możemy ich obsłużyć szybciej, a także zrealizować większą liczbę zamówień, co w prostym przeliczeniu przełoży się  na zysk restauracji.

Jak widać, korzystanie z mobilnych systemów POS niesie ze sobą naprawdę wiele korzyści — zarówno dla restauratora, jak i odwiedzających punkt gastronomiczny. Jest to inwestycja, która w krótkim czasie jest w stanie przynieść wymierne korzyści w postaci większych dochodów, ale także usprawnienia i komfortu pracy.

Napisz do nas na FB!

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close